Stank op korrel nemen

De gemeente Midden Delfland neemt stank op korrel

 

Meer lezen

Voor meer informatie kun u altijd bij ons langs komenAfspraak maken

Filterkorrels breken geur af

“Bij toeval legden we de problematiek voor aan Aspatec. Zij ontwikkelden een uniek geurfilter (de zogeheten AS 500 OMHC) waardoor de vuile lucht via een open putdeksel gezuiverd naar buiten kan. Op deze manier is er geen geuroverlast in de omgeving. De uitstoot die via het putdeksel de lucht in gaat, stroomt nu via een filter. Een bak met paarse filterkorrels breken de geuren af,” aldus een enthousiaste Haring.
Deze paarse korrels zijn een combinatie van geactiveerd aluminiumoxide (AL2O3), geïmpregneerd met kaliumpermangaat (kMnO4) en een geringe hoeveelheid vrij water (H2O). Ze oefenen een aantrekkingskracht uit op de verontreinigende stof, waardoor deze uit de luchtstroom verdwijnt. Zonder dat hierbij andere luchtjes of dampen ontstaan.

Snelle filterwisseling

Eind 2015 zijn de eerste 4 open putdeksels met filters geplaatst. “Hoe het bevalt? Goed! We horen geen klachten meer over stankoverlast. Het mooie aan dit systeem is dat het makkelijk en kosten efficiënt toe te passen is. Ook het beheer en onderhoud is eenvoudig. De filters moeten regelmatig vervangen worden, omdat het systeem niet werkt als het filter vol is. Een belangrijk voordeel is dat de filterwisseling een eenvoudig en snel proces is. De putdeksels liggen immers vaak in een doorgaande straat.”
Haring vervolgt: “Het komende jaar willen we samen met Aspatec de resultaten van het systeem goed in kaart brengen. Vervolgens bekijken we of en hoe we deze filtermethode kunnen toepassen in het gemeentelijk rioleringsplan om stankoverlast structureel terug te dringen en te voorkomen.”